Bobber ir Chopper

2010-05-20 04:17:55

Bobber istorija

Bobber motociklų stilius atsirado maždaug 1950, kai po Antro pasaulinio karo namo grįžę amerikiečių veteranai pradėjo modifikuoti savo motociklus ir daryti juos panašesnius į tuos, kuriuos matė Europoje. Modifikuoti savo didelius ir sunkius amerikietiškus H-D ir Indėnus jie pradėjo nuimdami priekinius ir trumpindami galinius sparnus. Po to sekė rimti pjaustymo darbai ir ne itin reikalingų detalių nuiminėjimas, paliekant tik tai, kas yra gyvybiškai svarbu važiuojant, neliečiant rėmo ir važiuoklės gamyklinių konstrukcijų. Pagrindinė Bobber’istų idėja buvo pagaminti lengvą, greitą, manevringą ir ištvermingą gatvės motociklą. Bobber’ių savininkai neretai naudodavo dėvėtas detales, gautas iš draugų ar laužynų. Todėl jų motociklai nevisada turėjo atrodyti išvaizdžiai. Taigi, jeigu Bobber’į reikėtų apubūdinti vienu žodžiu – tai būtų praktiškumas.


Skirtumas tarp Bobber’io ir Chopper’io

Neretai šie du stiliai yra maišomi vienas su kitu dėl jų panašumo, tačiau tai nėra tas pats. Ryškiausias šių motociklų skirtumas yra tai, kad Chopper’ių rėmas ir važiuoklė yra keičiami bei modifikuojami, kai tuo tarpu Bobber’iai, siekiant gero sukibimo ir patikimumo, kaip jau minėta, paliekami su originalais. Taigi, visiem gerai žinomos ilgintos šakės, aukštas vairas ir suktas metalas yra Chopper stiliaus išraiška. Dar vienas šių dviejų motociklų skirtumas yra neretai aiškus chromuotų detalių perteklius Chopper’iuose ir išskirtinis jų dažymas, naudojant maksimaliai perlamutrinius ryškius dažus, bei spalvų kontūrus, darant motociklą tikrai išskirtinį. Trumpai tariant, kai Bobber’iai buvo gaminami kuo praktiškesni, Chopper’iai atliko labiau demonstracinę funkciją, jo kūrėją kitų akyse palikdami labiau kaip menininką ir auksinių rankų savininką, nei gatvės chuliganą.
Didelę įtaką Chopper’istams padarė 1969 metais žolės apsirūkiusių hipių sukurtas legendinis filmas “Easy Rider”, išpopuliarinęs Chopper stilių visoje Amerikoje ir dalyje Europos valstybių.


Skirtumas tarp Chopper’io ir kruizerio

Dėl velniai žin kokių priežasčių ne tik Lietuvoje bet ir visame pasaulyje dideliems ir sunkiems kruizeriams suteikiamas Chopper pavadinimas, nors šie du motociklai, iškyrus du ratus ir variklį, visiškai neturi nieko bendro. Neretai net ir modifikuoti kruizeriai nenusipelno būti vadinami Chopper’iais, nes dažniausiai tokios modifikacijos užsibaigia chromuotų dangtelių ir sidabrinių kaukolių bei veidrodėlių užsakymu iš katalogo, kai tuo tarpu tikrieji Chopper’iai būdavo kuriami savomis rankomis, turint tik nedidelį kiekį insrtumentų ir didelį kiekį idėjų. Nereikia net minėti pagrindinės Chopper’io idėjos “nukapoti” motociklą, palikti jam tik tai kas reikalingiausia, o ne pripirkti blizgių nesamonių ir jomis apkarstyti savo brangų, švelniai važiuojantį, be abėjo galingą ir didelį, turintį dydžio su lyg foteliu sedynę, neduok Dieve nesenesnį nei 2003 metų, japonišką inžinerinį stebuklą, sukurtą baltais chalatais apsirengusių ir į darbą Toyota Prius’u važinėjančių knygų žiurkių. Nesakau, kad tokie motociklai yra kažkuom blogesni, tačiau jie tikrai nenusipelno būti vadinami Chopper’iais.

Tipiškas kruizeris

Tipiškas kruizeris su gėjų parado modifikacijomis

Straipsnio autorius Monte (Vorų Broliai mcc)


Žinokite, kas vyksta

Gaukite klubo naujienas greičiau ir patogiau:

Support Your Local -3

WHICH PART OF FUCK OFF DON'T YOU UNDERSTAND?